Po ośmiu latach przerwy święto w pełnej krasie powróciło do Wierzchosławic dzięki aktywności lokalnej społeczności. Mieszkańcy gminy oddali 1795 głosów w 5. Edycji Budżetu Obywatelskiego Województwa Małopolskiego i to zdecydowało o przyznaniu dofinasowania na organizację wydarzenia.
Największą atrakcją była degustacja potraw z karpia. Wydano ponad 3 tysiące porcji karpia smażonego oraz 500 porcji pysznej węgierskiej zupy rybnej z pulpecikami karpiowymi. Do degustacji wykorzystano Karpia z Wierzchosławic oraz Przyborowa. Swoimi potrawami częstowały również panie z kół gospodyń wiejskich z Sieciechowic i z Rudki.
Organizatorzy zapewnili moc atrakcji dla najmłodszych oraz koncerty znanych i popularnych w regionie wykonawców. Przed licznie zgromadzoną publicznością wystąpili: Mali Swojacy, Zespół Pieśni i Tańca Swojacy, Przystanek Mrówkowiec oraz gwiazda wieczoru – Baciary.
Dziękuję wszystkim osobom, które oddały głos w Małopolskim Budżecie Obywatelskim na nasz projekt. Cieszę się, że Święto Karpia wróci do kalendarza imprez w Wierzchosławicach – powiedział Andrzej Mróz Wójt Gminy Wierzchosławice.
Historia Święta Karpia w Wierzchosławicach sięga przełomu XX i XXI wieku, a jego hodowla ma tutaj ponad 500 letnią tradycję.
Organizatorem wydarzenia było Stowarzyszenie kULtura.
Zadanie jest finansowane z budżetu Województwa Małopolskiego w ramach 5. edycji Budżetu Obywatelskiego Województwa Małopolskiego